Blogi • 10 toukokuuta, 2023

Terassin rakentaminen – ohjeet onnistuneeseen lopputulokseen

Kevätauringon helliessä tekee mieli suunnata katseet ulos kodin pihapiiriin. Terassi on loistava lisä kotipihaan, ja tarjoaa mukavan ulkotilan rentoutumiseen ja viihtymiseen.

Terassin rakentaminen ei loppujen lopuksi ole kovin vaikeaa, ja laadukas terassi onnistuu huolellisella suunnittelulla ja laadukkailla materiaaleilla. Huolellisesti laaditun suunnitelman jälkeen itse terassin rakentaminen hoituu parissa viikonlopussa!

 

Hyvin suunniteltu terassi on puoliksi tehty

Siisti ja laadukkaasti toteutettu terassi paitsi palvelee asukkaan tarpeita pitkään, nostaa se myös kiinteistön arvoa. Siksi terassin suunnitteluun kannattaa panostaa ja käyttää aikaa. Hyvän ja loppuunsaakka mietityn suunnitelman pohjalta on helppo lähteä toteuttamaan juuri sinun tarpeisiisi sopiva terassi!

Aloita suunnittelu pohtimalla terassin käyttötarvetta – mitä haluat terassilla tehdä ja millaisia käyttötarpeita sille on? Toimiiko terassi kulkureittinä tai millaisia kalusteita haluat terassille sijoittaa? Tarvitsetko terassille tyhjää tilaa esimerkiksi harrastamiseen? Onko terassille tarkoitus sijoittaa grillauspaikka tai vaikkapa palju?

Kun käyttötarve on kartoitettu, mieti minne terassi kannattaa sijoittaa ja missä se palvelee asukkaita parhaiten. Haluatko nauttia terassilla aamukahvit auringon paisteessa, vai kenties istua iltaa nautiskellen ilta-auringosta?

Entäpä minkä kokoisen terassin tarvitset? Terassista kannattaa tehdä heti alkuunsa riittävän suuri. Liian pieni terassi tuntuu pian epäkäytännölliseltä karsinalta, eikä palvele käyttäjiään. Terassin kokoa miettiessä huomioi, että jätät kalusteiden ympärille riittävästi tilaa ja, että kulkeminen terassilla on vaivatonta.

Kun käyttötarve, paikka ja koko on selvillä, selvitä paikalliset rakennusmääräykset ja tarkista tarvitsetko erillistä lupaa terassin rakentamiseen. Tarkista myös tarvitsetko portaita tai terassin kaiteita. Kaide tulee yleensä rakentaa, kun putoamiskorkeus ylittää 500 mm, tai kun putoamisen taikka harhaan astumisen vaara on olemassa.

terassilauta kuusi

Suunnittele terassin käyttötarpeet, paikka ja terassin koko huolella.

Pohjatyöt tehdään maaperän mukaan

Terassin pohjatyöt riippuvat alle jäävän maaperän mukaan. Pihan maaperä saattaa olla esimerkiksi routimatonta hiekkaa tai soraa, taikka kenties routiva savimaa. Hiekkamaa läpäisee yleensä hyvin vettä, kun taas savimaa ei ime vettä ja siitä syystä maa routii. Jos olet epävarma pohjatöiden tarpeesta ja sopivasta perustustavasta, kysy apua ammattilaiselta. Pohjatyöt kannattaa tehdä huolella, sillä jälkikäteen korjaaminen on aina haastavampaa.

Routimaton sora- tai hiekkapohja tarjoaa useimmiten helpoimman alustan terassille ja perustuksissa pääsee vähällä. Pohjatöitä ei tällaisessa maaperässä juuri tarvita, yleensä pintamaan kuoriminen ja tasoitus riittää. Tällöin terassin perustukset pystyy usein tekemään suoraan betonilaattojen päälle, jotka asetellaan hyvin tasatulle maalle.

terassin perustus

Routimattomalla hiekkamaalla pohjatöissä pääsee helpolla.

Routiva savimaa kaipaa hieman enemmän huomiota ja työtä. Tällainen maa pitää routaeristää, jotta perustukset eivät pääse liikkumaan. Routaeristyksessä routiva maa-aines, kuten savi kaivetaan pois ja tilalle laitetaan soraa tai mursketta. Routivaan maahan saattaa sopia myös kierrepaaluperustus, jolloin erillistä routaeristystä ei tarvita, vaan itse kierrepaalu kierretään routarajan alapuolelle.

Jos kyseessä on rinnetontti, saatetaan tarvita valettavia pilareita, jotta terassista tulee suora ja turvallinen. Tällaisissa tapauksissa kannattaa myös huomioida mahdollinen kaiteen tarve.

Oli maaperä millainen tahansa, siistin lopputuloksen takaamiseksi on pintamaa hyvä kuoria pois koko terassin laajuudelta. Terassin alle jäävä maaperä kannattaa tasata niin, että sadevedet pääsevät laskemaan poispäin mahdollisesta rakennuksesta. Asettele suodatinkangas kuoritulle maa-alueelle ja suodatinkankaan päälle kunnon kerros vettä läpäisevää maa-ainesta kuten mursketta tai soraa. Kangas estää rikkaruohoja kasvamasta terassin alla ja murske estää sadeveden lammikoitumisen.

Kalliolle rakentaessa ei tarvitse huolehtia maan routimisesta tai pintamaan kuorimisesta, mutta tasaisen terassin rakentamiseksi vaaditaan tekijältä hieman enemmän osaamista. Terassin perustukset pystyy kiinnittämään suoraan kallioon esimerkiksi porattavia kannakkeita käyttäen. Muistathan valita ruostumattomat kiinnikkeet, sillä jälkeenpäin kiinnikkeiden vaihtaminen on työlästä puuhaa. Jos kallio on tasaista, voi rungon tehdä myös säädettävien terassijalkojen varaan.

 

Perustuksissa ei kannata pihistellä

Terassin pohjatyöt ja perustukset kannattaa tehdä huolella. Oikeaoppinen ja huolella toteutettu perustus takaa pitkäikäisen ja turvallisen terassin.

Terassin perustusten toteuttamiseen on useita eri tapoja ja kuten aikaisemmin kävimme läpi, vaikuttaa perustuksiin olennaisesti maaperän laatu. Esittelemme tässä blogipostauksessa kolme terassille soveltuvaa perustamistapaa:

 

1. Kevytperustus laattojen päälle

Routimattomalle sora- tai hiekkapohjalle sopii hyvin yksinkertainen kevytperustus. Aloita kuorimalla mahdollinen pintamaa pois ja tasoita maapohja. Asettele suodatinkangas paikoilleen ja levitä päälle kunnon kerros mursketta.

Mittaa tämän jälkeen kohdat betonilaatoille ja asettele ne paikoilleen. Mittaa laatat samaan korkoon käyttäen laseria tai vatupassia. Mitä isommat laatat valitset, sitä parempi.

Kun laatat ovat paikoillaan, päästään terassin rungon kimppuun. Runkolankun ja laatan väliin on hyvä laittaa pala kattohuopaa, jotta mahdollinen kosteus ei nouse runkolankkuihin.

terassin rakentaminen

Routimattomalle maalle riittää kevytperustus betonilaattoja käyttäen. Mittaa laatat samaan korkoon käyttäen esimerkiksi vatupassia ja lankunpätkää.

2. Harkkoperustus

Harkkoperustus toteutetaan pilariharkoista. Mikäli maa on routiva, tee routaeristys kaivamalla noin 60-80 cm syvä, ja halkaisijaltaan noin 50 cm kuoppa. Kuoppa tulisi ylettyä routarajan alapuolelle. Täytä kuoppa soralla ja tasoita pinta huolella tasaiseksi. Halutessasi voit laittaa pohjalle palan suodatinkangasta jolloin maa-aines ei sekoitu soraan.

Vaikka et tekisi routaeristystä, kannattaa ylin maakerros kuoria ja laittaa pohjalle suodatinkangas, sekä murske tai sora. Aseta sorapinnalle betonilaatta, ja laatan päälle tarvittava määrä pilariharkkoja. Harkkojen keskiosa täytetään valmisbetonimassalla ja keskelle tuoreeseen massaan upotetaan harjateräksestä katkaistut pätkät.

 

3. Kierrepaaluperustus

Kierrepaalut ovat kätevä tapa perustuksen toteuttamiseen ja onnistuu niin hiekkaiselle maaperälle, kuin routivallekin maaperälle silloin, kun maaperä ei ole kovin kivinen.

Kierrepaalut asennetaan maahan, routarajan alapuolelle kiertäen myötäpäivään. Vipuvartena kannattaa käyttää esimerkiksi rautakankea. Kierrepaalun päähän kiinnitetään valitsemasi kiinnike runkopuita varten.

Muistathan varmistaa paalun kantavuuden ennen asentamista. On myös tärkeä tarkistaa, ettei asennuskohdassa kulje viemäri- tai sähkölinjoja ennen paalun kiertämistä maahan.

Terassin perustusvaihtoehtoja on paljon erilaisia. Tutustu huolella eri vaihtoehtoihin ja konsultoi tarvittaessa ammattilaista oikean perustamistavan valinnassa

 

Tukeva terassin runko kestää isommatkin juhannustanssit

Tukeva terassi kestää ja on mukava käytössä. Notkuvalla terassilla ei ole mukava kävellä tai touhuta, ja sellaisen korjaaminen on työlästä jälkeenpäin. Tukevalla, vakaalla terassilla on mukava järjestää vaikka isommatkin juhannustanssit.

komposiitti terassilauta ja palju

Kompostiittilaudalle suositeltu koolausväli on 400 mm.

Terassin runko rakentuu pääpalkeista ja koolauspuista. Runkolankkuja on saatavilla eri kokoisia, ja koko määräytyy niin terassin koon, halutun korkeuden kuin valitun kansilaudan mukaan. Isompi runkolankku on luonnollisesti tukevampi. Rungon pääpalkkeihin voidaan valita tukevin materiaali, ja koolauslankuiksi hieman pienemmät runkopuut, mutta runko onnistuu myös yhdenkokoisilla runkopuilla.

Rungon koolausjako vaihtelee yleensä 400-700 mm välillä. Oikean koolausjaon määrittelee kansilaudan materiaali ja sen mitat. Esimerkiksi perinteiselle 28 mm vahvalle kestopuu -terassilaudalle sopiva koolausjako on yleisesti 600 mm. Vastaavasti komposiittilauta tarvitsee tiheämmän koolausjaon, ja suositeltu koolausväli komposiittiterassille on 400 mm.

Rungon rakennus aloitetaan ulkokehän puista eli pääpalkeista. Aseta ulkokehän palkit paikoilleen ja ruuvaa ne kiinni toisiinsa. Suosittelemme käyttämään rungossa vain ruostumattomia tai haponkestäviä, teräksestä valmistettuja ruuveja ja kiinnikkeitä. Muista tarkistaa terassin ristimitta. Mittaa koolauspuiden paikat ja ruuvaa palkkikengät paikoilleen ulkokehän pääpalkkeihin. Aseta koolauspuut palkkikenkiin ja ruuvaa kiinni. Terassin runko on valmis! Seuraavaksi päästäänkin kansilaudoituksen kimppuun.

terassin rungon rakentaminen

Valitse terassiin tukevat runkolankut.

Laadukas kansilaudoitus kestää ja näyttää hyvältä

Laadukkaita materiaalivaihtoehtoja terassin kansilaudoitukselle on paljon. Kansimateriaalin valinnassa kannattaa miettiä omia tarpeita ja vaatimuksia, sekä budjettia. Kannattaa myös miettiä, miten paljon olet valmis käyttämään aikaa ja vaivaa terassin huoltamiseen tai viimeistelyyn.

Perinteisemmät kestopuulaudat ovat edullisempia vaihtoehtoja ja kestävät oikein huollettuna sääolosuhteita hyvin. AB-luokan Letto-terassilauta on tyylikäs ja kestävä painekyllästetty terassilauta kaikkiin terassikohteisiin. Painekyllästetylle puulle hyvä vaihtoehto on kotimaisesta kuusesta valmistettu Pauha terassilauta. Kotimainen tuote on täysin myrkytön ja turvallinen vaihtoehto. Jos taas haluat täysin huoltovapaan ja erittäin kestävän, sekä pitkäikäisen terassin, on puukomposiitti paras valinta. Jos terassimateriaalin valinta vielä mietityttää, tutustu terassimateriaalin valintaoppaaseemme.

harmaa komposiitti terassilauta

Kompostiittilauta Ulkokalla on tyylikäs, ajaton ja täysin huoltovapaa terassilauta.

Terassin koko on syytä olla tiedossa ennen kansilautojen hankkimista. Siisteintä jälkeä syntyy, kun lauta on koko terassin mittaista. Näin työn eteneminen on jouhevaa ja helppoa, kun terassiin ei tarvitse tehdä jatkoksia. Terassilautoja löytyy onneksi monessa eri mitassa, joten voit valita juuri sinun terassillesi sopivimman vaihtoehdon. 

Ennen kuin aloitat kansilautojen asentamisen, varmista vielä rungon ristimitta. Jos ristimitta on kunnossa, voidaan kansilaudoitus aloittaa. Kansilautojen asennus kannattaa aloittaa terassin etureunasta. Jätä lautojen väliin noin 5 mm rako, hyvä mittaväline tähän on esimerkiksi timpurin kynä. Mikäli lauta on kosteaa, käytä pienempää väliä, sillä puu kutistuu kuivuessaan. Ruuvaa laudat kiinni ruostumattomilla terassiruuveilla, jotka kestävät hyvin säätilan vaihteluita. Siistin lopputuloksen takaamiseksi, varmista, että ruuvit ovat samassa linjassa keskenään. 

Komposiittilautojen asennuksessa käytetään piilokiinnikkeitä, jotka tulevat kunkin laudan väliin. Kiinnikkeitä tulee lautojen väliin useampia, jolloin lautojen väli on helppo pitää tasaisena. Varmista, että asennat laudan ihan kiinnikkeen pohjaan saakka. Tasaisin aikavälein kannattaa apuna käyttää myös mittaa ja tarkistaa, ettei lautojen linja pääse karkaamaan.

terassin piilokiinnike

Komposiittilaudat kiinnitetään lautojen väliin tulevilla piilokiinnikkeillä.

Viimeistelty terassi on ilo silmälle

Viimeistele terassi sille sopivalla käsittelyllä. Painekyllästetty puutavara menettää väriään ajan saatossa auringonvalosta ja kosteudesta johtuen. Oikeanlaisella huollolla tuote pysyy hyvänä ja kauniina pitkäänkin. Painekyllästetty terassilauta voidaan käsitellä esimerkiksi sävytetyllä tai sävyttämättömällä puuöljyllä, puunsuoja-aineella, tai ulkokäyttöön tarkoitetulla maalilla. Pauha -terassilauta on valmiiksi käsitelty harmaan sävyisellä, vesiohenteisella Teknoshield 4015-00 puuöljyllä. Parhaimman kestävyyden saavuttamiseksi käsittely kannattaa uusia vuosittain. Jo asennuksen yhteydessä terassilautojen katkaisupinnat kannattaa käsitellä suojaavalla puuöljyllä. Puukomposiittiterassilaudat ovat huoltovapaita, eikä minkäänlaista käsittelyä tarvita. Puhdistus vedellä tai harjaamalla riittää.

harmaa ekologinen pauha terassilauta

Kotimainen Pauha -terassilauta on täysin myrkytön terassimateriaali.

Rakennusvaiheessa on vaikea täysin välttyä hukkapaloilta. Materiaalista riippuen hukkapalojen hävitys tapahtuu materiaalin mukaan. Kestopuu eli painekyllästetty puu on vaarallista jätettä ja ne tulee viedä jätteenkeräysasemalle, niille tarkoitetulle lavalle. CENT puukomposiittilaudat ovat myrkyttömiä ja ne voi puolestaan lajitella palavaan sekajätteeseen, polttaa tai kierrättää energiajätteenä. Myös Pauha terassilauta on täysin myrkytön ja hukkapalat voit hävittää polttamalla.

 

Unelmien terassisi rakentaminen voi alkaa

Nyt kun tiedät, mitä kaikkea tarvitset onnistuneen terassin rakentamiseen, on aika tarttua toimeen! Muista, että terassin rakentaminen on hauskaa ja palkitsevaa hommaa. Laadukas terassi parantaa huomattavasti kodin asumismukavuutta ja lisää kiinteistön arvoa. Älä siis epäröi tarttua toimeen ja rakentaa unelmiesi kesäkeidasta. Onnea ja menestystä terassin rakentamiseen!

terassi ja kesämökki

Laadukas terassi parantaa huomattavasti kodin asumismukavuutta.

Terassin rakennus pähkinänkuoressa:

  • Suunnittele terassi ja terassin paikka huolella
  • Tee tarvittavat pohjatyöt terassin alueelle
  • Tee perustukset terassille
  • Rakenna terassin runko
  • Asenna terassilaudat
  • Viimeistele terassi
  • Hävitä hukkapalat materiaalin mukaisesti

Tutustu videolta komposiittiterassin asennusohjeisiin: https://www.youtube.com/watch?v=hJ1JD0D3uQI 

CENT

CENT on yksi Suomen laadukkaimmista kodin viimeistelytuotteiden valmistajista. Missiomme on sekä valmistaa että toimittaa tuotteemme luontoa kunnioittaen, ensiluokkaisella palvelulla ja luotettavasti. Kotimaan markkinoiden lisäksi CENT valmistaa tuotteita myös vientiin.