Blogi • 16 maaliskuuta, 2021

Puuta vai komposiittia – opas terassimateriaalien valintaan

Terassin rakentaminen alkaa materiaalin valinnalla. Sopisiko kohteeseen kierrätysmateriaaleista valmistettu komposiitti vai klassisempi puuvaihtoehto?

Perinteisesti terassimateriaalien valinnassa on kolme keskeistä seikkaa: käyttökohde, sävy ja kulutus. Viime vuosina neljänneksi tekijäksi on noussut myös ekologisuuden näkökulma.

Käyttökohteen ja sävyn suhteen on syytä huomioida terassialueen muu ympäristö – mitä materiaaleja ja pintoja ympärillä on? Tuleeko terassimateriaalin erottua terävästi erikoisuudellaan vai sointua saumattomasti sävyltään ympäristöönsä? Kulutus puolestaan viittaa käyttöikään: esimerkiksi kestopuu kestää ulkokäytössä 3-5 kertaa pidempään kyllästämättömään tuotteeseen verrattuna

Terassi kruunaa niin mökin, omakotitalon kuin rivitalonkin pihan.

Puu on klassinen valinta terassimateriaaliksi

Suomalaisten suosimia terassilautamateriaaleja ovat kestopuu, lämpökäsitelty puu, lehtikuusi ja kuusi. Kestopuu valmistetaan painekyllästetystä männystä ja sitä on tyypillisesti saatavana vihertävän ja ruskean sävyisenä. Painekyllästetyn puun lahonkesto on jopa 3–5 kertaa parempi kuin kyllästämättömän puun.

Lämpökäsitelty puu puolestaan valmistetaan modifioimalla puuta yli 160 asteen lämpötilassa, jolloin materiaalin lahonkesto-, säänkesto- ja lämmöneristävyysominaisuudet paranevat ja puun kosteuseläminen pienenee. Näin korkeassa lämpötilassa ja vesihöyryssä myös pihka poistuu puun syistä.

Lehtikuusi kasvaa koko Venäjän alueella ja se on materiaalina hyvin tiheää: se painaa jopa 40 prosenttia enemmän kuin normaali suomalainen kuusi tai mänty. Korkea tiheys ja hartsipitoisuus parantaa huomattavasti puun biologista kestävyyttä ja vaikuttaa jonkin verran myös lahonkestoon.

Meidän valikoimastamme löytyy uusi ekologinen Pauha-terassilauta, joka on valmistettu Kalajoella kotimaisesta kuusesta. Pauha on täysin myrkytön ja hukkapalat voidaan hävittää polttamalla. Erikoisuutena harmaansävyisessä Pauha-terassilaudassa on harjaus: pinta on harjattu, jotta puusta on saatu esiin kulutusta kestävin osa. Harjattu pinta ei ole sateellakaan liukas.

Pauha on tuotekehitetty erityisesti terassien ja ulkoportaiden rakentamiseen ja kestämään pohjoisen muuttuvat olosuhteet.

Komposiitti on terassirakentamisen uutta aikakautta

Puukomposiitti on tuore ilmiö Suomessa, vaikka se on kotimainen keksintö. Sen raaka-aineina käytetään kierrätysmuovia ja puukuitua, eli puukomposiitin käyttäminen on käytännössä todellista kierrättämistä. Puukomposiitti on erittäin aidontuntuinen puujäljitelmä, joka kestää skandinaavisia sääolosuhteita erinomaisesti. Puusta poiketen se ei vaadi lainkaan pintakäsittelyä eikä huoltamista, joten vuosittaiset terassin hoitotoimet, kuten öljyämiset ja puunsuojakäsittelyt, saa unohtaa. Komposiittilaudoituksen voi puhdistaa painepesurilla tai vaikkapa harjalla. Yksi merkittävimmistä puukomposiitin hyödyistä on sen ajankestävyys: se ei harmaannu auringonvalossa, vaan säilyy vuosikymmeniä.

Centin puukomposuuttimateriaalit ovat luonnollisesti täysin PVC-vapaita. Kiinnitämme tuotteissamme aina huomion helppouteen ja visuaalisuuteen – siksi asentaminen tapahtuu piilokiinnityksillä, jolloin kiinnityskohdat ovat huomaamattomat. Harmaa Ulkokalla-puukomposiittilauta on valittavissa 3D-puukuviollisena että perinteisemmälle uritetulla pinnalla. Uudessa koteloidussa Särkkä-puukomposiittilaudassa voit valita terassillesi mieleisen värin laudan eri puolilta, antiikinharmaan tai antrasiitin värin.

Puukomposiitti on terassimateriaali, joka säilyttää muotonsa ja värinsä vuosikymmeniä.

Tutustu muihin terassituotteisiimme tästä linkistä!

Inspiroidu blogimme parissa: Muistilista terassin rakentamiseen

Terassituotteet

#centlistat

Kukkasia äitienpäivään! 🌺 Ihanaa äitienpäivää äidit, mummot ja äitihahmot!❤️

.
.
.

#centfi #centlistat #terassilauta #terassilaudat #terassi #puukomposiitti #komposiittiterassi #puukomposiittiterassilauta
...

13 0

tilaa uutiskirjeemme

CENT

CENT on yksi Suomen laadukkaimmista kodin viimeistelytuotteiden valmistajista. Missiomme on sekä valmistaa että toimittaa tuotteemme luontoa kunnioittaen, ensiluokkaisella palvelulla ja luotettavasti. Kotimaan markkinoiden lisäksi CENT valmistaa tuotteita myös vientiin.