Blogi • 10 huhtikuuta, 2024

Terassimateriaalin valintaopas

Kun aloitat terassin suunnittelun ja rakentamisen, yksi tärkeimmistä päätöksistä liittyy valittavaan materiaaliin. Terassimateriaalin valinta vaikuttaa paitsi terassin ulkonäköön ja tunnelmaan, myös sen kestävyyteen ja huoltotarpeeseen. Tässä blogipostauksessa paneudumme kahteen suosittuun vaihtoehtoon – puuhun ja komposiittiin – vertaillaan niiden ominaisuuksia, etuja ja haittoja.

Komposiittiterassit: kestävyyttä ja helppohoitoisuutta

Puukomposiitti on nykyaikainen vastaus terassimateriaalien haasteisiin. Materiaali yhdistää kierrätysmuovin ja puukuidun, tarjoten erinomaisen kestävyyden ja helppohoitoisuuden. Se ei vaadi vuosittaista käsittelyä eikä se lahoa, halkeile tai vääntyile samalla tavalla kuin puu.

Komposiittiterassi on todellakin huoltovapaa. Ainoaksi huoltotoimenpiteeksi riittää pelkkä puhdistus. Näkyvät pölyt ja roskat voi lakaista tavallisella katuharjalla ja tarvittaessa terassin voi pestä tavallisella miedolla pesuaineella ja pehmeällä lattiaharjalla.

Huoltovapauden lisäksi puukomposiitti tarjoaa äärimmäistä kestävyyttä ja pitkäikäisyyttä. Komposiittiterassi kestää erilaisia sääolosuhteita erittäin hyvin ja soveltuu siksi myös vaativiin pohjoismaisiin olosuhteisiin. Modernit komposiittilaudat kestävät hyvin myös iskuja ja ne hylkivät nesteitä ja likaa. Lue lisää komposiittilaudan hyödyistä.

komposiittilaudan pinta

Tummanharmaassa Ulkokalla -komposiittiterassilaudassa on kaksi puolta, joista voit valita mieleisesi.

moderni komposiitti terassi

Moderni komposiittiterassi on täysin huoltovapaa valinta.

Komposiitista valmistettuja terassilautoja on saatavilla useissa eri väreissä ja pintakuvioinneissa. Särkkä -terassilaudan pinta on aidon puujäljitelmän mukainen, eikä ole sateellakaan liukas. Voit valita terassillesi mieleisen värin laudan eri puolilta: antiikinharmaan tai antrasiitin värin. Tummanharmaa Ulkokalla ja ruskea Maakalla tarjoavat puukuvioinnin lisäksi modernin uritetun vaihtoehdon, valitse mieleisesi profiili laudan eri puolilta!

Vaikka komposiittimateriaalin hankintahinta on korkeampi kuin perinteisen puun, sen pidemmän elinkaaren ja vähäisemmän huoltotarpeen vuoksi se voi olla taloudellisesti järkevä valinta pitkällä tähtäimellä.

 

Puuterassi: luonnonläheisyyttä ja lämpöä

Puuterassi on perinteinen valinta, joka tarjoaa aitoa, luonnonläheistä tunnelmaa. Puun lämpö, tekstuurit ja luonnollinen kauneus ovatkin vertaansa vailla. Markkinoilta löytyy monia eri puuterassi vaihtoehtoja, kuten kestopuu, lämpökäsitelty puu, lehtikuusi ja kuusi.

kesä ja terassi

Puuterassi tarjoaa luonnonläheistä tunnelmaa

Kestopuu

Kestopuu on terassilaudoista se suosituin ja perinteisin vaihtoehto. Sen suosio perustuu sen kestävyyteen ja edullisempaan hintaan. Kestopuu on painekyllästettyä puuta eli puu suojataan voimakkailla suoja-aineilla tiiviissä säiliössä veden ja paineenvaihteluiden avulla. Käsittelyn ansiosta puu ei lahoa niin helposti, kuin kyllästämätön puu.

Kestopuun käyttöikä riippuu mm. terassin käyttöolosuhteista ja huoltotoimista. Kestopuu suositellaankin pintakäsittelemään ja huoltamaan vähintään kahden vuoden välein. Käsittely vähentää mm. kulumista ja puun harmaantumista.

Kestopuun hukkapaloja ei voi polttaa kotioloissa, sillä palaessa voi syntyä myrkyllisiä yhdisteitä. Myös puun tarpeetonta hiomista tulisi välttää. Kyllästetty puu tulee hävittää jäteaseman erilliskeräykseen.

 

Kuusi

Luonnollinen vaihtoehto perinteiselle painekyllästetylle terassilaudalle on kuusesta valmistettu terassilauta. Pauha -terassilauta on kotimainen ja täysin myrkytön tuote. 

Pauha -terassilaudan pinta on kevyesti harjattu, jolloin puusta on saatu kulutusta kestävin osa esille. Näin saadaan paitsi kestävä, mutta myös ihanan tuntuinen tuote, jonka pinta ei ole sateellakaan liukas. Ekologinen terassilauta ei sisällä myrkkyjä, joten hukkapalat voidaan hävittää polttamalla.

Terassilaudan harjattu pinta

Pauha-terassilaudan pinta on kevyesti harjattu

Pauha terassilaudat on käsitelty harmaan sävyiseksi vesiohenteisella Teknoshield 4015-00 puuöljyllä. Parhaimman kestävyyden saavuttamiseksi Pauha terassilaudat suositellaan käsiteltäväksi vuosittain, joko Woodex Wood oil:illa tai vesiohenteisella versiolla Woodex Aqua Wood Oil:illa. Nämä luonnonpuuöljyt voi halutessaan sävyttää alkuperäiseen Poro Woodex 5087 sävyyn. Asennuksen yhteydessä suosittelemme terassilautojen katkaisupintojen käsittelyä kyseisillä tuotteilla.

Lämpökäsitelty puu

Lämpökäsitelty puu tarjoaa kauniin värin ja hyvän säänkestävyyden ilman kemiallisia käsittelyjä. Lämpökäsitelty puu valmistetaan modifioimalla puuta yli 160 asteen lämpötilassa, jolloin materiaalin lahonkesto-, säänkesto- ja lämmöneristävyysominaisuudet paranevat ja puun kosteuseläminen pienenee. Näin korkeassa lämpötilassa ja vesihöyryssä myös pihka poistuu puun syistä. 

Lämpöpuu on kestopuuta ympäristöystävällisempi vaihtoehto, sillä kierrättäminen onnistuu samalla tavalla kuin käsittelemättömän puun. Myös lämpöpuu kannattaa pintakäsitellä ja huoltaa säännöllisin väliajoin. Käsittely vähentää mm. puun harmaantumista, halkeilua ja tikkuuntumista.

 

Valinnan kriteerit: ota nämä seikat huomioon valinnassa

 

Valittaessa terassimateriaalia on tärkeää ottaa huomioon ainakin seuraavat tekijät:

– Ulkonäkö ja tyyli: Minkä tyylin ja tunnelman haluat terassillesi? Arvostatko puun luonnollisuutta vai komposiitin monipuolisuutta?

-Kestävyys ja huoltotarve: Kuinka paljon aikaa ja rahaa olet valmis investoimaan terassisi huoltoon? Komposiitti voi olla parempi valinta, jos etusijalla on vähäinen huoltotarve.

– Budjetti: Mieti pitkän tähtäimen kustannuksia, mukaan lukien hankinta, asennus ja ylläpito. Komposiitin korkeampi alkuinvestointi voi maksaa itsensä takaisin vähentyneinä huoltokuluina.

Laadukas terassi on investointi kotisi viihtyvyyteen ja arvoon

Valinta puun ja komposiitin välillä riippuu henkilökohtaisista mieltymyksistä, elämäntyylistä ja budjetista. Molemmilla materiaaleilla on tarjolla omat etunsa ja haasteensa. Perinteisen puun lämpö ja kauneus vetoavat moniin, kun taas komposiitin helppohoitoisuus ja kestävyys tekevät siitä houkuttelevan vaihtoehdon moderniin elämäntyyliin. Lopullinen päätös riippuu pitkälti siitä, mitä arvostat: Onko tavoitteenasi luoda mahdollisimman luonnollinen ja perinteinen ulkoilmatila vai haluatko investoida materiaaliin, joka tarjoaa helppoutta ja kestävyyttä vähemmällä vaivalla?

Terassin rakentaminen tai uusiminen on investointi kotisi viihtyvyyteen ja arvoon, joten ota huolella selvää vaihtoehdoista ja tee päätös, joka palvelee parhaiten sekä hetkellisiä että pitkän aikavälin tarpeitasi. Kun olet tehnyt valintasi, on tärkeää panostaa huolelliseen suunnitteluun. Hyvän ja loppuun saakka mietityn suunnitelman pohjalta on helppo lähteä toteuttamaan juuri sinun tarpeisiisi sopiva terassi! Aloita suunnittelu tutustumalla kattavaan terassin rakennusoppaaseemme tai inspiroidu Ikilomalla perheen terassiremontista. 

#centfi

Kukkasia äitienpäivään! 🌺 Ihanaa äitienpäivää äidit, mummot ja äitihahmot!❤️

.
.
.

#centfi #centlistat #terassilauta #terassilaudat #terassi #puukomposiitti #komposiittiterassi #puukomposiittiterassilauta
...

13 0

CENT

CENT on yksi Suomen laadukkaimmista kodin viimeistelytuotteiden valmistajista. Missiomme on sekä valmistaa että toimittaa tuotteemme luontoa kunnioittaen, ensiluokkaisella palvelulla ja luotettavasti. Kotimaan markkinoiden lisäksi CENT valmistaa tuotteita myös vientiin.