Blogi • 10 toukokuuta, 2021

Sauna – Vinkit oikean materiaalin valintaan

Sauna on tärkeä tila ja rentoutumisen paikka suomalaisessa kodissa ja kesämökillä. Oletko suunnittelemassa saunan uusimista tai päivittämistä? Nappaa tästä vinkkimme saunan materiaalien valintaan!

Saunan puumateriaalin käyttö vaikuttaa suuresti saunan tunnelmaan, koska suurin osa pinnoista on paneelia ja laudetta. Sauna tarvitsee oikeat tuotteet ja materiaalit korkean lämmön ja kosteuden vaihtelun johdosta. Oikeilla materiaaleilla saat pitkäikäisen ja laadukkaan saunan, josta on iloa pitkäksi aikaa.

 

Tervaleppä

Tervaleppä on yleisin ja käytetyin saunan laudemateriaali ja suosittu materiaali myös saunapaneeleissa. Pihkattomuus, tasavärisyys ja hyvä tuoksu tekevät tervalepästä erinomaisen materiaalin saunaan. Tervaleppä on kaunis vaaleanruskea materiaali, jossa on maltillinen syykuvio. Kevyen rakenteen ansiosta se ei kuumene liikaa ja vaalea väri tuo valoisuutta saunatiloihin. Tervaleppää on saatavilla perinteisemmillä STS- ja STP-profiileilla, sekä eläväisemmillä profiileilla, kuten sormipaneelina. Leppä on levinnyt lähes koko Eurooppaan ja Suomessakin se kasvaa aina Kemin korkeudelle asti.

Tasavärisyyttä, hyvää tuoksua ja valoa tervaleppätuotteilla saunaan.

Lämpökäsitelty Radiatamänty

Lämpökäsitelty radiatamänty on väriltään lämmin tummanruskea ja soveltuu niin sisällä, kuin ulkona käytettäväksi. Sävy on tavallista lämpökäsiteltyä mäntyä tummempi ja puun kaunis syykuvio on selkeästi esillä. Lämpökäsittely poistaa pihkan ja parantaa tuotteen kestävyysominaisuuksia. Lämpökäsitelty radiatamänty suositellaan käsiteltäväksi parafiiniöljyllä, mikä syventää kauniin ruskean sävyä entisestään. Radiatamänty on lähtöisin Pohjois-Amerikan länsirannikoilta ja sitä kasvatetaan Uudessa-Seelannissa, Australiassa, Chilessä ja Etelä-Afrikassa.

Cent, Netrauta ja liuta Suomalaisia brändejä toteutti Sami Kuroselle unelmien SPA kokonaisuuden. Tutustu koko projektiin tästä linkistä!

26x140 Radiatamänty lauteet koristavat Sami Kurosen saunaa.

Kuusi

Suomalainen kuusi on laadukas ja monikäyttöinen materiaali. Kuusi kestää hyvin lämmön ja kosteuden vaihtelua, mikä tekee siitä hyvän ja suositun tuotteen saunaan. Kuusi on vaalea, suorasyinen ja perinteinen valinta saunaan. Erityisesti kylmillään seisovaan mökkisaunaan parhaiten kestävä puumateriaali on kuusi. Kuusen sisältämä pihka varjelee puuta kosteudelta. Puuvalmis kuusi suositellaan käsittelemään saunasuojalla. Käsittely suojaa puuta lialta, helpottaa puhdistamista ja parantaa kestävyysominaisuuksia.

Kuusipaneelit käsiteltynä sävyyn Hiili.

Haapa ja Lämpökäsitelty haapa

Haapa on vaaleaa puuta, jossa pinta ja sydänpuu eivät erotu selvästi. Käsittelemätön haapa valitaan saunamateriaaliksi usein vaalean ulkonäkönsä ja sen hyvien teknisten ominaisuuksien vuoksi. Haapa on väriltään lähes valkoinen ja tasasävyinen.

Valoa ja avaruutta vaalealla haavalla.

Lämpökäsitelty haapa

Lämpökäsitelty haapa eroaa käsittelemättömästä haavasta niin ulkonäöltään, kuin ominaisuuksiltaankin. Lämpökäsittelyssä puuta valmistetaan modifoimalla yli 160 asteen lämpötilassa. Lämpökäsittely parantaa puun lahonkesto-, säänkesto- ja lämmöneristävyysominaisuuksia sekä pienentää kosteuselämistä. Myös lämpökäsitelty haapa suositellaan käsittelemään parafiiniöljyllä. Käsittely syventää sen ruskeaa sävyä.

Lämpökäsitellyt haapalauteet ja -paneelit viimeistelevät saunasi tyylikkäästi.

Tutustu saunatuotteisiimme tästä linkistä!

Inspiroidu blogimme parissa: Puuta vai komposiittia !

Suosittuja tuotteita

#centlistat

Juhannussauna valmiina, vihtan kera tottakai 🌿 Ihanaa juhannusta!

#centfi #centlistat #sauna #saunanrakennus #saunanlauteet #juhannussauna
...

17 0

Miten mielettömiä muutoksia asiakkaamme ovat saaneet aikaan! 😍 👉🏻 Mikä on mielestäsi paras muutos?

.
.
.
#centfi #sisustusinspiraatio #sisustusidea #sisustusideat #sisustus #sisustaminen #kodinsisustus
...

13 0

CENT

CENT on yksi Suomen laadukkaimmista kodin viimeistelytuotteiden valmistajista. Missiomme on sekä valmistaa että toimittaa tuotteemme luontoa kunnioittaen, ensiluokkaisella palvelulla ja luotettavasti. Kotimaan markkinoiden lisäksi CENT valmistaa tuotteita myös vientiin.