Blogi • 21 joulukuuta, 2022

Paneloinnin ohjeet – näillä vinkeillä onnistut!

Panelointi on yllättävän helppoa ja nopeaa. Pienellä valmistautumisella se onnistuu kotitimpuriltakin. Nappaa alta vinkkimme panelointiin ja upea lopputulos on taattu!

Paneloinnilla tuot sisustukseen helposti ilmettä, lämpöä ja luonnollisuutta, sekä parannat tilan akustiikkaa. Puupaneelilla on tutkitusti myös lukuisia terveyshyötyjä sekä fysiologisella, että psykologisella tasolla mm. laskemalla elimistömme stressitasoja sekä tasamaalla huoneilman kosteutta.

Miten panelointi kannattaa toteuttaa? Kokosimme alle paneloinnin tärkeimmät ohjeet vaihe vaiheelta ja kerromme parhaat vinkkimme onnistuneen paneloinnin toteuttamiseksi.

sormipaneeli sängynpääty

1. Paneelin valinta ja käsittely

Paneeleja on nykyisin saatavilla paljon erilaisia, eri profiililla, eri materiaalista valmistettuna ja monilla eri käsittelyillä. Paneelin valinnassa kannattaa huomioida se, että kaikki paneelit eivät välttämättä sovellu kaikkiin tiloihin. Etenkin saunassa ja muissa kosteissa tiloissa materiaalilta vaaditaan kosteuden kestävyyttä ja tuotteen tulee kestää suuriakin lämpötilan vaihteluita. Lue vinkit saunamateriaalin valintaan. 

Puuvalmiit paneelit soveltuvat lähes mihin vain, kunhan ne käsittelee oikein. Käsittely kannattaa tehdä ennen asennusta, jottei paneelin kuivuttua jää esiin maalaamattomia rakoja. Puupaneelin käsittelyyn sopii öljyt, vahat, maalit, lakat ja petsit. Valitse sopiva tuote käyttökohteen ja halutun lopputuloksen mukaan. Kysy tarkempia vinkkejä käsittelyyn lähimmältä maaleja myyvältä rauta-/ puutavaraliikkeeltäsi. Mikäli haluat päästä helpolla, valitse valmiiksi käsitelty tuote. Valmiiksi pintakäsitellyt paneelit sopivat käytettäväksi sellaisenaan kuiviin tiloihin tai pesutilojen kattoon.

Profiilin ja käsittelyn lisäksi valitaan asennussuunta. Seinää paneloitaessa huomioi, että vaakapanelointi leventää huonetta, kun taas pystypanelointi saa tilan tuntumaan korkeammalta. Joidenkin profiilien kohdalla merkittävää on myös se mistä suunnasta panelointi aloitetaan. Tämä pätee esimerkiksi suosittuun Dyyni-paneeliin. Hyvänä nyrkkisääntönä voidaan pitää, että paneloi poispäin siitä katselusuunnasta, mistä eniten valmista pintaa katsot. Näin paneelin pontit häivyttyvät paremmin. Kattopaneelin asennuksessa kannattaa ottaa huomioon se, mistä suunnasta valo lankeaa. Kattopaneeli asennetaan yleensä kohtisuoraan ikkunaseinää kohden.

dyynipaneeli

2. Paljonko paneelia tarvitaan?

Valittuasi sopivan profiilin, materiaalin (ja käsittelyn) on aika laskea tarvittava määrä. Oikean määrän laskeminen onnistuu kätevästi menekkilaskurilla, jonka löydät jokaiselta tuotekortiltamme.  Sinun tulee tietää paneloitavan alueen pinta-ala ja menekkilaskuri laskee tarvittavan metrimäärän puolestasi juuri kyseiselle paneelille. Suosittelemme huomioimaan noin 10 prosentin hukkavaran. Menekkilaskurin käyttöön voit tutustua myös Instgramissamme

 

menekkilaskuri

Menekkilaskurilla lasket kätevästi tarvittavan määrän. 10 neliömetrin pinta-alalle tarvitaan 138 metriä kyseistä paneelia 10% hukkavara mukaan laskettuna.

Etenkin puupaneelia tilatessa on huomioitava se, että puu on luonnon materiaali jolloin jokainen paneeli on uniikki kappale. Paneelien sävyissä ja oksien määrissä saattaa olla eroja. Paneelit kannattaakin lajitella ennen kiinnittämistä niin, että paneelien eri sävyt ja kuviot voidaan sijoitella tasapainoisesti asennettavalle alueella. Näin saat lopputuloksesta tasapainoisen ja siistin. 

Huomioithan myös, että mikäli paneeleissa ilmenee virheitä, jotka vaikuttavat ulkonäköön tai asennukseen, tulee paneelit reklamoida ennen asennusta. Asennettua tuotetta ei voi enää reklamoida. Paneelin taustapuolella sallitaan vajaasärmä, joka ei haittaa kiinnittämistä.

 

3. Valmistelut

Saatuasi paneelit kotiovellesi, tekisi varmasti mieli lähteä heti asennuspuuhiin, mutta malta vielä hetki! Vie paneelipaketit asennustilaan ja tee pakettien päihin pienet viillot. Anna paneelien tasaantua asennustilan mukaiseksi noin 5-6 vuorokauden ajan. Asennustilan huonelämpötilan ja kosteuden tulee olla normaali: lämpötila noin 20 °C ja kosteusprosentti alle 50%. Paneelien tasaantuessa on hyvää aikaa tehdä pohjatyöt! 

sisustuspaneeli

Valkolakattu Dyyni -paneeli on upea välitilan ratkaisu.

4. Pohjatyöt

Paneelit asennetaan koolausrimojen eli alusrimojen päälle. Koolauksen ansiosta paneeliseinästä saadaan suora ja ilma pääsee kiertämään paneelin takana, mikä on tärkeää etenkin puupaneelin kanssa. 

Koolausrimojen paksuus kannattaa valita alustan mukaan. Kiinteällä ja tasaisella alustalla 20 x 40 mm rima on sopiva, kun taas epätasaisemmalla tai joustavammalla alustalla kannattaa valita paksumpi puutavara. 

Asennusväli määräytyy mm. paneelin paksuuden ja asennuskohteen mukaan. Yleisin rimoitusväli seinäpaneeleissa on 600mm ja kattopaneeleissa 400mm. Tärkeintä on, että paneelit saadaan tukevasti ja turvallisesti kiinni. 

Rimojen asennussuunnan määrittää paneelien asennussuunta: pystypaneloitavalle seinälle rimat asennetaan vaakaan ja vaakapaneloitavalle seinälle rimat asennetaan pystyyn. 

Riman ja vastakkaisen seinän väliin tulee jättää liikkumavara, sillä paneeliakaan ei asenneta ihan sivuseinään kiinni. Hyvä väli on noin 10-15 mm. 

Kiviseinään rimat voi liimata kiinni, tai myös paneeli voidaan liimata suoraan seinään käyttäen vahvaa asennusliimaa. Alusrimojen käyttö on kuitenkin suositeltavaa, jotta ilma pääsee kiertämään. Rimat voidaan asentaa myös käyttämällä esim metalliankkureita.

Paneelin koolaus

Koolausrimojen asennussuunta riippuu paneelien asennussuunnasta.

5. Asennus

Kun pohjatyöt on tehty, päästään itse paneloinnin pariin. Oletko valmis, nyt alkaa tulla valmista pintaa ja nopeasti! 

Paneelit kiinnitetään koolaukseen viimeistelynaulaimella. Nauloja ammutaan yksi tai kaksi jokaisen alusriman kohdalle. Kosteissa tiloissa muista käyttää sinkittyjä nauloja. Mikäli paneelin naaraspuolen alahuuli on pidempi, on paneeli helposti piilonaulattavissa. Myös urospuolelta on mahdollista tehdä piilokiinnitys, mutta tämä vaatii hiukan enemmän tarkkuutta. 

Muista jättää seinän ja paneelin väliin pieni liikkumavara noin 10-15 mm. Sama pätee myös katon/lattian ja paneelin välissä. Mikäli asennat paneelin pystyyn, voit käyttää lattian ja paneelin välissä listaa alla olevan kuvan mukaisesti.

dyynipaneeli valkolakattu

Pystypaneloitaessa voimakasprofiilista paneelia (Dyyni-paneeli, sormipaneeli) kannattaa lattian ja paneelin väliin asentaa lista. Tämä takaa siistin lopputuloksen ja helpottaa mm. siivousta!

Mittaa ensimmäinen paneeli oikeaan mittaan ja sahaa tarvittaessa päätypontti pois. Aloituspaneelista kannattaa leikata myös urospontti pienemmäksi siistin lopputuloksen saamiseksi. Kiinnitä ensimmäinen paneeli seinään varmistaen, että paneeli on suorassa. Piilonaulaa paneeli mahdollisuuksien mukaan naaraspontin alahuulesta. Aloituspaneeli naulataan toisesta laidasta myös paneelin päältä. 

Kiinnitä loput paneelit pontista alusrimoihin. Kun asennat paneelia ponttiin, älä napauta paneelia lyömällä suoraan paneelin kylkeen, vaan käytä välissä esimerkiksi paneelinpätkää tai lyöntirautaa. 

Paneelin naulaus

Ylemmässä on esitetty piilonaulaus naaraspontin alahuulesta ja alemmassa on esitetty Dyyni-paneelin naulaus.

6. Aika ihailla lopputulosta!

Valmista! Viimeistele tila haluamillasi listoilla ja ihaile lopputulosta. Jaa se myös somessa käyttäen hashtageja #centfi ja #centlistat, ja tägää meidän @centfi, jotta mekin näemme millaisen lopputuloksen sait aikaan.

Valkolakattu Dyyni-paneeli

Valkolakattu Dyyni-paneeli luo makuuhuoneeseen rauhoittavan tunnelman

Paneloinnin muistilista:

    • Kaikki paneelit eivät välttämättä sovellu kaikkiin tiloihin, joten valitse oikeanlainen paneeli juuri kyseiseen tilaan.
    • Käsittele puuvalmiit paneelit ennen asentamista.
    • Mieti asennussuunta tarkkaan etukäteen.
    • Laske tarvittava määrä huolellisesti, käytä apunasi menekkilaskuria.
    • Anna paneelien tasaantua asennustilan mukaiseksi noin 5-6 vuorokauden ajan ennen asennusta. 
    • Asenna isot pinnat samasta tuotantoerästä.
    • Paneelit kannattaa asentaa koolausrimojen päälle.
    • Mikäli paneelin naaraspuolen alahuuli on pidempi, on paneeli piilonaulattavissa.
    • Viimeistele sopivilla lattia-, peite-, tai kattolistoilla.
    • Paneeliin ei saa suoraan kiinnittää valaisimia tai muita painavia esineitä

#centfi

Wow miten upean tehosteseinän asiakkaamme on kotiinsa luonut! ✨

Aito puupaneeli antaa lämpöä ja ilmettä tähän skandinaavisen vaaleaan kotiin. Upea toteutus vai mitä! 🤍

🏷 Tuotteena on käytetty valkolakattua sormipaneelia.

.

📸 Asiakasarvostelu, Marko H. / Cent FI

#centfi #centlistat #sormipaneeli #sormipaneeliseinä #sormipaneelitehosteseinä #tehosteseinä #mäntypaneeli #puupaneeli
...

8 0

*edit: arvonta on päättynyt ja voittajalle ilmoitettu!

ARVONTA – Voita liput Habitare-messuille! 🤎

Pohjoismaiden johtava huonekalu-, muotoilu- ja sisustustapahtuma
Habitare järjestetään Helsingin Messukeskuksessa tasan viikon päästä 11.–15.9.2024.

Meillä on ilo ja kunnia olla mukana myös tänä vuonna! 🤎 Löydät meidät osastolta 6h30 sekä Habitare Materials osastolta 6g2.

Tämän vuoden osastollamme näkyy kauniit ruskean sävyt yhdistettynä käsittelemättömään puuhun. Tänäkin vuonna luonto, DIY-meininki ja eletty elämä näkyvät vahvasti. 🤎

NÄIN OSALLISTUT:
1. Seuraa meitä @cent.fi
2. Tykkää kuvasta ja tägää ystävä kenet ottaisit mukaan messuille

Lippuja on jaossa yhteensä 4 kappaletta. Arvomme kaksi lippua Instagramin puolella ja kaksi lippua Facebookin puolella. Arvonta suoritetaan maanantaina 9.9. klo 12. Liput toimitetaan voittajalle sähköisessä muodossa.

Instagram ei ole mukana arvonnassa. Ilmoitamme voittajalle voitosta yksityisviestillä. Huomioithan myös, että emme ikinä pyydä sinua rekisteröitymään mihinkään tai luovuttamaan pankki- tai luottokorttitietoja tämän palkinnon lunastamiseksi, joten olethan tarkkana mahdollisten huijausyritysten vuoksi.

.

#centfi #centlistat #habitarefair #habitaremessut #habitare2024 #puusisustaminen
...

80 78

CENT

CENT on yksi Suomen laadukkaimmista kodin viimeistelytuotteiden valmistajista. Missiomme on sekä valmistaa että toimittaa tuotteemme luontoa kunnioittaen, ensiluokkaisella palvelulla ja luotettavasti. Kotimaan markkinoiden lisäksi CENT valmistaa tuotteita myös vientiin.