Blogi • 13 heinäkuuta, 2021

Paneloinnin perusohjeet

Sisustuspaneelit, tehostepaneelit, seinäpaneelit ja kattopaneelit viimeistelevät tilasi kauniisti ja kestävästi. Paneelit parantavat akustiikkaa ja luovat miellyttävän ulkonäön tilaan. Tutustu meidän helppoihin paneloinnin perusohjeisiin:

Paneelin asentaminen on itseasiassa aika yksinkertaista ja pienellä opettelulla onnistuu varmasti kaikilta. Ennen työn aloitusta selvitä, onko panelointi sallittua toteuttaa. Omakotitalossa voi paneloida rajoituksetta, mutta paloluokiteltuja tiloja, kuten autotallia ei ole syytä paneloida. Epävarmoissa tilanteissa ota yhteyttä taloyhtiöön/kunnan rakennusvalvontaan.

Suunnittelusta toteutukseen. Pystypaneloinnilla korostat huoneen korkeutta ja vaakapaneloinnilla puolestaan huoneen leveyttä. Puolipaneloinnilla saadaan huoneelle lisää ilmavuutta ja uutta persoonallista ilmettä. Puolipanelointi on suosittu tapa toteuttaa mm. sängynpäätyjä. Erityisesti kattoa paneloidessa kannattaa ottaa huomioon, miten valoa lankeaa ikkunoista. Yleensä paneelit asennetaan kohtisuoraan ikkunaan nähden.

Seinä- ja kattopaneelit asennettuna kohtisuoraan ikkunaan nähden, näin valo pääsee lankeamaan paneelien suuntaisesti.

Puolipaneloinnilla luot näyttäviä tehosteita.

Ennen asennusta

Paneelit tulee varastoida kuivassa paikassa suojassa sateelta ja auringonvalolta. Pakettien päihin on hyvä tehdä viillot ja antaa paneeleiden tasaantua muutaman vuorokauden ajan asennustilan mukaiseksi. Asennuspaikan huoneenlämpötilan ja kosteuden tulee olla normaali (lämpötila 20°C ja kosteusprosentti alle 50 %).

Puupaneelit voidaan asentaa kaikenlaisille alustoille. Kiinnitystapa valitaan alustan mukaan. Alusrimoituksen (koolauksien) käyttö on yleisin tapa kiinnittää paneelit. Koolausrimat asennetaan yleensä seinään 600 mm jaolla ja kattoon 400 mm jaolla. Betoniin tai kiviseinään asentaessa voidaan käyttää myös vahvaa asennusliimaa. Asennustavasta riippuen paneelit tulee saada tukevasti ja turvallisesti seinään tai kattoon kiinni.

Paneelin koolaus

Paneloinnin suunnasta riippuen alusrimat kiinnitetään pysty- tai vaakasuuntaan.

Asentaminen

Koolauksia käytettäessä helpoin ja nopein asennustapa on käyttää viimeistelynaulainta. Nauloja ammutaan yksi tai kaksi jokaisen alusriman kohdalle. Kosteissa tiloissa käytetään sinkittyjä nauloja. Mikäli naaraspuolen alahuuli on pidempi, on paneeli helposti piilonaulattavissa. Myös urospuolelta on mahdollista tehdä kiinnitys piiloon, mutta tämä vaatii hiukan enemmän tarkkuutta. Itse asennuksessa jätä paneelin ja seinän väliin 15 mm liikkumasaumaa. Isot ja painavat paneelit, kuten hirsipaneelit tulee naulata huolellisesti ja turvallisesti kiinni.

Helpoin ja nopein asennustapa on käyttää viimeistelynaulainta.

Piilonaulaus naaraspontin alahuulesta ja Dyyni-paneelin naulaus.

Muuta huomioitavaa

• Paneelin taustapuolella sallitaan vajaasärmä, joka ei haittaa kiinnittämistä.
• Paneeliin ei saa suoraan kiinnittää valaisimia tai muita painavia esineitä.
• Viimeistele sopivilla lattia-, peite-, tai kattolistoilla. Tutustu sisustuslista valikoimaamme tästä linkistä.
• Asenna isot pinnat samasta tuotantoerästä.
• Käsittele puuvalmiit paneelit ennen asentamista.

Tutustu meidän uudistettuun paneloinnin ohjeisiin tästä linkistä!

Puulla sisustamisessa yhdistyy maanläheisyys, ympäristöystävällisyys ja lämminhenkinen kodikkuus.

Aaltomainen, hiekkadyyniä muistuttava Dyyni-sisustuspaneeli on saanut nimensä tehtaamme kotipaikkakunnan, Kalajoen hiekkasärkkien hiekkadyyneistä.

Katso ja tutustu, kun Biisonimafian Janne Kaperi yhdessä Taloon.com:in kanssa asentavat sormipaneelia seinään tehosteeksi!

Lähde ja lisää ohjeita: Puuinfo

Inspiroidu blogimme parissa: Puuta vai Komposiittia

Suosittuja tuotteita

#CentListat

CENT

CENT on yksi Suomen laadukkaimmista kodin viimeistelytuotteiden valmistajista. Missiomme on sekä valmistaa että toimittaa tuotteemme luontoa kunnioittaen, ensiluokkaisella palvelulla ja luotettavasti. Kotimaan markkinoiden lisäksi CENT valmistaa tuotteita myös vientiin.