Blogi • 21 helmikuuta, 2023

2023 Sisustustrendit: tummaa puuta ja pehmeitä muotoja

Vuonna 2023 sisustetaan vastuullisemmin ja sisustuksessa näkyvät pehmeys, kodikkuus ja luonnonmukaisuus.

Uusien sisustustrendien sykli on hidastunut, pidentäen jo pinnalla vaikuttaneiden trendien kestoa. Luonnonläheinen, puuta ja muita luonnonmateriaaleja vaaliva sisustus on edelleen pinnalla vuonna 2023. Trenditietoinen sisustaja tähtääkin pitkäikäisiin ja laadukkaisiin valintoihin.

Kokovalkoinen, kulmikas sisustus on väistynyt, ja kotiin halutaan nyt lämpöä ja kodikkuutta. Pinnalla ovat muun muassa beigen ja ruskean eri sävyt sekä voimakkaat värit kuten violetti, magenta, burgundi ja murrettu keltainen. Tumma puu ja erityisesti mänty saavat nyt loistaa ja sisustus saa henkiä lämmintä 70-lukua.

Tumma sisustuspaneeli

Vuonna 2023 kattoon valitaan lämminhenkinen tumma paneeli. Tuote: Lämpödyyni

Luonto ja luonnonmukaisuus

Rauhoittava, hyvinvointia tukeva luonnonmukainen sisustus jatkaa suosiotaan. Luonnon rauhoittavaa vaikutusta tuodaan kotiin materiaalein ja sävyin. Kotiin valitaan luonnon materiaaleja, kuten puuta, kiveä ja pellavaa. Luonnonvalo saa tulvia sisään suurista ikkunoista.

dyynipaneeli seinä

Kotimaisesta männystä valmistettu, eläväpintainen Dyyni-paneeli tuo luonnon kotiisi. 

Puumateriaaleissa puun luonnollisuus saa näkyä. Pintakäsittelyksi valitaan luonnollista lopputulosta vaaliva käsittely, lämpökäsittely tai tumman ruskea. Puulajeista erityisesti kotimainen mänty on trenditietoisen sisustajan valinta. Puu näkyy niin sisäkatoissa, tehosteseinissä ja huonekaluissa. Myös erilaiset rimat ja rimaseinät jatkavat pinnalla.

Lisää luonnon tuntua sisustukseen saa tekstiileillä ja aidoilla viherkasveilla. Viherkasveja saa olla runsaasti niin seinillä kuin asetelmina pöydillä.

rimaseinä

Luonnollinen rimaseinäke syntyy kotimaisesta mäntyrimasta.

Harmoniaa ja koristelistoituksia

Luonto näkyy myös jo hetken pinnalla vallinneessa Japandi -sisustustyylissä. Ajattomuuteen pyrkivä Japandi yhdistelee Japanilaista ja skandinaavista muotokieltä painottaen harmoniaa ja seesteisyyttä. 

Japandi-tyyli suosii luonnonmateriaaleja, kuten puuta. Japanilaiseen tyyliin tyypillisesti, tummaa puuta ja tummia sävyjä käytetään rohkeasti. Parhaimmillaan Japandi on vaaleiden ja tummien sävyjen harmoniaa, luoden hallittua kontrastia toisilleen. 

Japandi -tyylisuunnassa vähemmän on enemmän, ja valinnat tehdään harkiten. Huonekalut ovat hillittyjä ja sisustus pyritään pitämään minimalistisena. Värimaailma on kokonaisuutena hyvin levollinen ja saa inspiraationsa luonnosta. Tämän tyylin päämääränä onkin luoda hyvinvointia edistäviä, rauhallisia ja harmonisia tiloja.

Japandi -sisustustyylissä vaaleat ja tummat sävyt luovat harmonisen kokonaisuuden. Seinällä valkolakattu Dyyni-paneeli.

Japandi -tyylisuunnan kaverina pinnalla on myös Klassinen tyylisuunta. Ylelliseksi mielletylle Klassiselle tyylisuunnalle ominaista ovat näyttävyys, harmonisuus ja kerroksellisuus. 

Klassisessa sisustuksessa puu on tärkeä elementti. Tyylissä suositaan siroja seinäpaneeleja ja näyttäviä koristelistoituksia. 

Toteuta tyyli kotiisi rakentamalla upea ja näyttävä seinä Deco -koristelistoilla. Älä pelkää kontrastia, yhdistele rohkeasti vaaleisiin pintamateriaaleihin tummaa puuta tai muita tummia yksityiskohtia. Viimeistele tyyli kookkailla matoilla ja huonekaluilla, marmorilla ja kiiltävillä yksityiskohdilla. Älä pelkää kontrastia, yhdistele rohkeasti vaaleisiin pintamateriaaleihin tummaa puuta tai muita tummia yksityiskohtia. 

Upea Klassinen tyyli syntyy näyttävillä koristelistoilla.

Lämpöä ja retrohenkeä

Skandinaavinen kokovalkoinen sisustus alkaa jäädä taka-alalle, kun lämpö ja värit valtaavat kodin tiloja. Vuoden 2023 sisustus saa inspiraationsa 70-luvun retrokodeista.

tumma sisutuspaneeli pesuhuone

Ruskeiden sävyjen harmoniaa. Tämän kylpyhuoneen kattoon on valittu lämpökäsitelty radiatamäntypaneeli ja tilaan tekstuuria antaa puuvalmis Dyyni -paneeliseinä, joka on sävytetty samaan sävyyn kattopaneelin kanssa.

Trenditietoinen sisustaja nappaa väripalettiinsa 70-luvulta tuttuja murrettuja vihreän, keltaisen ja ruskean sävyjä. Tekstiileissä nähdään samettia ja nahkaa, ja seinälle koristamaan valitaan kaunis ryijy.

Tummaa puuta nähdään niin tehosteseininä, kattopaneeleina kuin rimaseininä. Puu käsitellään nyt tumman ruskeisiin sävyihin ja sen kuviointi saa loistaa. Kotimaisen mänty luonnollinen sävy saa kellastua luonnollisesti, tai se käsitellään tumman ruskein sävyin.

Dyynipaneeli kylpyhuone

Modernia retrohenkeä huokuvassa kylpyhuoneessa on käytetty vihreän laatan kaverina kaunista ruskeaa lämpöpuupaneelia, sekä samaan sävyyn sävytettyä Dyyni-paneelia.

Sisusta puulla 70-luvun tyyliin:

Sormipaneeli. Tämä klassikkopaneeli on tehnyt paluun suomalaisiin koteihin jo parin viime vuoden aikana, ja suosio jatkuu edelleen. Pehmeitä muotoja edustava sormipaneeli elävöittää tilaa ja erilaisia käyttökohteita on valtavasti. Nykyisin sitä on saatavilla monilla eri pintakäsittelyllä ja eri raaka-aineesta valmistettuna. Inspiroidu sormipaneelin eri käyttökohteista.

Rimaseinä. Tuo sisustukseen ulottuvuutta rimaseinällä. Rimaseinä voi olla tilan upea katseenvangitsija tai toimia kätevänä tilanjakajana. Rimoituksilla voi myös luoda näkösuojaa tai piilottaa esimerkiksi patterit kauniin rimoituksen taakse. Rimoiksi sopivat erilaiset ympärihöylätyt tuotteet. Rimaseinä tai katto syntyy kätevästi myös rimapaneelilla.

Lämpöpuu. Nämä kauniin ruskeat tuotteet ovat korkealaatuisia kaikkiin tiloihin ja olosuhteisiin soveltuvia sisä- ja ulkoverhouspaneeleita. Lämpökäsittely parantaa puun lahonkesto-, säänkesto- ja lämmöneristävyysominaisuuksia, sekä pienentää kosteuselämistä. Lämpöpuu -tuotteissa on erittäin kaunis luonnollinen ruskea sävy.

tumma rimaseinä

Leikittele rohkeasti rimoituksilla. Kaunis ruskea rimoitus syntyy lämpörimasta.

Pyöreät ja pehmeät muodot

Tämän vuoden yhtenä suurimpana trendinä nähdään pyöreä ja kaareva muotokieli. Pyöreä muotokieli näkyy nyt kaikkialla, niin huonekaluissa, valaisimissa, tekstiileissä ja muotoina seinillä. Kaarevia muotoja löytyy esimerkiksi peileistä, ikkunoista ja oviaukoista.

Pyöreä muotokieli näkyy myös puusisustuksessa esimerkiksi listoissa ja paneeleissa. Sormipaneeli koristaa koteja niin tehosteseinissä, katoissa, sängynpäädyissä kuin huonekaluissa. Kokeile vaikkapa päällystää kaapin ovet sormipaneelilla tai tuunaa vanha sohvapöytä sormipaneelilla.

sormipaneeli pöytä

Vanha sohvapöytä taipuu nykypäivään sormipaneelilla.

Leikittele hauskoilla puolipyörölistoilla! Puolipyörölistoja voit käyttää niin ikkunan- ja ovenpielissä, seinillä rimojen tapaan tai päällystää niillä esimerkiksi keittiön saarekkeen.

sormipaneeli seinä

Puolipyörölistat leikittelevät seinillä ja keittiön saarekkeessa.

Oodi väreille ja tekstuureille

Vaikka vuoden trendeissä näkyvät vahvasti maanläheiset ruskean ja beigen sävyt, on nyt myös lupa revitellä! Värien käyttö sisustuksessa nimittäin voimistuu entisestään. Sisustuksissa tullaan näkemään kokonaisuudessaan värikylläisempiä toteutuksia, leikkisyyttä, ja rohkeaa värien yhdistelyä. Pastellisävyt yhdistyvät mielenkiintoisesti tummanpuhuviin syviin värimaailmoihin ja sisustuksessa nähdään värikkäitä ja leikkisiä yksityiskohtia.

dyynipaneeli seinä

Tämä vuosi on värien juhlaa. Dyyni-paneeli taipuu myös kauniiseen vihreään.

sormipaneeli kaapin ovet

Pintamateriaaleissa nähdään ruskean, keltaisen ja meripihkan sävyjä. Ruskeaksi käsitellyt sormipaneeliovet tuovat lämpöä eteiseen.

Värien rinnalla nähdään paljon eläväpintaisia materiaaleja ja kuvioita, jotka ammentavat inspiraationsa luonnosta. Yhdistele rohkeasti eri tekstuureja ja luo niillä mielenkiintoisia kontrasteja. Luonnollinen pinta saa näkyä, eikä esimerkiksi puun omia luonnollisia kuvioita tai oksia yritetä piilotella.

dyynipaneeli sängynpääty

Rauhoittava tunnelma syntyy eläväpintaisesta puusta yhdistettynä kauniiseen terrakotan sävyyn. Seinällä valkolakattu Dyyni-paneeli.

rimaseinä

Seinän kanssa samaan sävyyn maalatut mäntyrimat tuovat mielenkiintoista tekstuuria tilaan.

Ekologisuus ja vastuullisuus

Tämän ajan yhtenä suurimpana megatrendinä vallitsee ekologisuus ja kierrätys. Samalla myös sisustrendien vaihtelevuus on hiipunut ja vallalla olevat trendit kestävät pidempään. Sisustushankinnoissa panostetaan laatuun ja kestävyyteen, sekä uusiutuviin raaka-aineisiin.

Trenditietoinen sisustaja hankkii huonekalut käytettynä tai kunnostaa vanhaa. Koti sisustetaan kierrätetyillä huonekaluilla ja vanhat huonekalut saavat uuden elämän kunnostamalla tai tuunaamalla.

dyynipaneeli sängynpääty

Trenditietoinen sisustaja hankkii kalusteet käytettyinä. Seinän puolipaneloinnissa on käytetty ruskeaksi sävytettyä Dyyni-paneelia.

Materiaalivalinnoissa pyritään valitsemaan kestäviä ja laadukkaita, uusiutuvia raaka-aineita. Suomalainen puu on ekologinen materiaalivaihtoehto. Puu on biohajoava ja uusiutuva luonnonmateriaali, joka palaa elinkaarensa loputtua takaisin kiertoon. Puutuote on ajaton ja kestävä, ja sitä on helppo muunnella ja varioida ajan saatossa. Puuta on lisäksi helppo korjata tai käyttää uudelleen.

Tärpit trenditietoiselle sisustajalle:

  • Anna luonnon näkyä sisustuksessa valitsemalla luonnon omia materiaaleja
  • Luo harmoniaa yhdistelemällä vaaleita sävyjä tummaan puuhun
  • Inspiroidu klassisista koristelistoituksista
  • Tuo sisustukseen ripaus retrohenkeä rimoituksilla ja lämpöpuutuotteilla
  • Leikittele pyöreillä ja kaarevilla muodoilla: kokeile sormipaneelia tai hauskoja puolipyörölistoja!
  • Yhdistele rohkeasti eri tekstuureja ja värejä
  • Pyri sisustusvalinnoissa laatuun ja kestävyyteen

CENT

CENT on yksi Suomen laadukkaimmista kodin viimeistelytuotteiden valmistajista. Missiomme on sekä valmistaa että toimittaa tuotteemme luontoa kunnioittaen, ensiluokkaisella palvelulla ja luotettavasti. Kotimaan markkinoiden lisäksi CENT valmistaa tuotteita myös vientiin.